יזמים רבים ואנשים אשר אינם שכירים ומגדירים את עצמם בתור עצמאים, מגיעים מידי פעם לעסוק בשאלה איזה סוג של עסק עליהם לפתוח במס הכנסה. כיום ניתן לבחור מגוון רב מסלולים שכל אחד מהם למעשה מוביל את העסק בתשלום מיסים אחר וכמובן כל אחד מהם מתאים לסוג אחר של עסק. סוגי ההתאגדויות הם עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ וכאמור כל אחת מהם תוביל את העסק שלנו למסלול מיסוי שונה. הדבר הטוב ביותר לפני שבוחרים את צורת הרישום של החברה ברשויות המס רצוי ואף מומלץ להיוועץ עם רואה חשבון אשר רואה את התמונה הכללית ויוכל להמליץ לכם מהי צורת ההתאגדות המומלצת עבורכם תוך כדי הסתכלות על העתיד.
מהם מאפייניו של העוסק הפטור
בראש ובראשונה העוסק הפטור אינו חייב בגביית מס ערך מוסף על השירותים אותם הוא מספק ללקוחותיו אך מאידך הוא אינו רשאי לקזז את המס ערך מוסף מההוצאות שלו. לעומת זאת ההתנהלות שלו אל מול מס הכנסה היא יחסית דומה לאלו של עסקים אחרים. בכל שנה מגדירות רשויות המס את תקרת ההכנסה שבה יכול להיחשב עסק בתור עוסק פטור כאשר נכון לשנת המס הנוכחית ירדה מעט התקרה והיא עומדת כיום על 99,006 ₪, בעוד שבשנה שעברה עמדה התקרה על 100,000 ₪. עדיין תקרה זו נחשבת גבוהה יחסית לשנים קודמות היות ועד שנת 2014 עמדה תקרת הדיווח של עוסק פטור על מעט פחות מ-80,000 ₪.
יתרונות העוסק הפטור
מעבר למה שכבר ציינו שהעוסק הפטור אינו חייב בתשלום מע"מ יש לו יתרון נוסף שקשור בדיווח השוטף שלו לרשויות המס. העוסק הפטור חייב בדיווח אחת לשנה ואינו חייב לנהל ספרים אחת לחודש כמו עוסק מורשה או חברה בע"מ. הדבר חוסך לו כסף רב מידי שנה בהוצאות של הנהלת חשבונות בעיקר אך מעל הכל חוסך לו זמן רב. המעמד של עוסק פטור נועד בעיקר לבוא ולעזור לבעלי העסקים הקטנים אל מול רשויות המס וגם לעזור להם בניהול השוטף של העסק שלהם.